ZOO Safari til Sydafrika 7. marts 2017

Dag 6

Pilanesberg Nationalpark. Besøg på Zoos forskningsstation og i wilderness-områder

Zoo har i over 15 år støttet overvågning af næsehorn i Pilanesberg

I løbet af de næste par dage skal vi både opleve morgen- og eftermiddagssafarier samt på vandretur i den smukke natur. Gennem årene er vildtet blevet tilvænnet biler og besøgende. Derfor ser man ofte elefanter, giraffer og forskellige antiloper græsse tæt op ad safarikøretøjet. Det er heller ikke usædvanligt, at en løveflok hindrer den fri passage. Derfor foregår safarien på vildtets betingelser. Safarikøretøjerne er åbne terrængående køretøjer, og det føles ærefrygtindgydende, når man opholder sig få meter fra en gigantisk elefant, for slet ikke at tale om løve eller næsehorn, uden et sikkert hegn imellem. Men rovdyrene opfatter ikke en bil med passagerer som mad – heldigvis da!

Vi får et grundigt indblik i Zoos store engagement i Pilanesberg Nationalpark og arbejdet med at forhindre krybskytteri. Zoologisk Have har i over 15 år støttet overvågningen af næsehornsbestanden i Pilanesberg Nationalpark. Det startede med økonomisk støtte til to danske biologer, der ved hjælp af øremærkning af næsehornene kunne følge udviklingen af bestanden fra år til år.

I 2006 overtog Zoologisk Have sammen med parkforvaltningen denne opgave, og i 2010 besluttede Zoo at bygge en forskningsstation i parken. Siden da er overvågningen blevet intensiveret, og i dag er størstedelen af næsehornene øremærket og kan følges af både forskere og parkforvaltning. Ovenikøbet kom to næsehorn i 2006 til Zoo fra Pilanesberg Nationalpark.

Vi besøger forskningsstationen og møder de meget dedikerede antikrybskytteenheder. V får også lov til at overvære en ranger indfange og øremærke et næsehorn; en hel unik oplevelse, som kun lader sig gøre i kraft af Zoos store engagement i parken. Særlig er også besøget i de lukkede wilderness-områder, som ellers er forundt rangere og forskere.